Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Delikatna budyniowa pianka:(5 białek,1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 16 g domowego cukru waniliowego domowego (w oryginale cukier wanilinowy),2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) - u mnie waniliowy,1/2 szklanki oleju słonecznikowego) | 1 | szt |
Ponadto:500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej),cukier puder do oprószenia | 1 | szt |
Składniki na kruche ciasto:(2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka),250 g masła lub margaryny, zimnego,2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki cukru pudru,5 żółtek) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze).
- Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
- Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
- Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
- Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
- Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
- Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
- Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry).
- Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę.
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
- Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego :)