Muffinki bananowo-truskawkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 łyżeczki soli | 1 | szt |
2 duże dojrzałe banany | 1 | szt |
1/4 łyżeczki sody | 1 | szt |
1/2 szklanki brązowego cukru | 1 | szt |
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
1 łyżeczka cynamonu | 1 | szt |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | 1 | szt |
100 g masła | 1 | szt |
2 duże jajka | 1 | szt |
2 szklanki mąki pszennej | 1 | szt |
Opis
Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)
Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.
Przygotowanie
-
- Piekarnik nastawić na 180°C.
- W rondelku roztopić masło. Odstawić do przestygnięcia.
- Jajka lekko ubić, dodać cukier, jajka, ekstrakt i roztartego banana.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać do połączenia składników.
- W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Delikatnie wmieszać truskawki, obtaczając je w mące (to zapobiegnie wypuszczaniu soku przez truskawki i opadaniu na dół muffinki).
- Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie spowoduje, że muffiny zamiast miękkich i puszystych staną się twardsze.
- Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Nakładać ok ¾ wysokości, bo muffiny podczas pieczenia sporo rosną.
- Piec ok 20-25 minut. Studzić na kratce.
- Smacznego.