banner

Wielkanocne koszyczki

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Wielkanocne koszyczki

Składniki

Nazwa Ilość
1,5 szklanka mąki tortowej 1 szt
1/2 oscypka 1 szt
1/3 świeżego ogórka 1 szt
100g szynki wędzonej 1 szt
2 laski cienkiego kabanosa 1 szt
3 łyżki kaparów (ok. 36 szt.) 1 szt
3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt
50g drożdży świeżych 1 szt
Bazylia, oregano, sól, pieprz czosnkowy, cukier 1 szt
1 łyżka oliwy z oliwek 1 szt
1/2 szklanki mleka 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, szczyptą cukru i łyżką mąki.
    2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
    3. Po ok 15 min. dodajemy pozostałą część mąki, sól, oliwę i trochę letniej wody, tak aby powstało dość luźne ciasto.
    4. Odstawiamy jeszcze na 10 min. w ciepłe miejsce, a następnie rozdzielamy ciasto na 12 porcji (moja forma ma 12 gniazd, ale można na 9 lub 15), podsypujemy odrobiną mąki i przekładamy do formy na muffinki.
    5. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym połączonym ze szczyptą bazylii, oregano i pieprzu.
    6. Na wierzchu układamy małe kawałki oscypka, pokrojoną w drobne paseczki szynkę i kapary.
    7. Na koniec robimy pałączki z kabanosa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
    8. Po upieczeniu koszyczki dekorujemy świeżym ogórkiem pokrojonym w zapałkę. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.