banner

Żurek/Barszcz biały

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Żurek/Barszcz biały

Składniki

Nazwa Ilość
2 łyżeczki mąki pszennej 1 szt
Barszcz biały lub żurek w butelce 1 szt
Kawałek kiełbasy (niekoniecznie) 1 szt
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie (2 szt), sól, pieprz, majeranek 1 szt
Skrzydło z indyka lub udko czy pierś z kurczaka 1 szt
2 łyżki śmietany 1 szt
2 ząbki czosnku 1 szt
Marchewka 1 szt
Pietruszka 1 szt
Por 1 szt
Seler 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Mięso opłukać i wrzucić do garnka, dodać obrane i umyte warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie.
    2. Zalać wszystko wodą i gotować przez ok. 1,5 godziny.
    3. Po tym czasie, jeśli wyparowało dużo wody, to uzupełnić najlepiej przegotowaną.
    4. Wlać do wywaru żurek lub barszcz i doprawić do smaku przyprawami.
    5. Następnie mąkę rozrobić ze śmietaną (jeśli trzeba można dodać troszkę wody) i zagęścić.
    6. Poczekać aż się zagotuje i wyłączyć.
    7. Można podawać z kiełbaską, jajkiem lub do popicia.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.