banner

Zupa skrzata

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Zupa skrzata

Składniki

Nazwa Ilość
1 brokuł 1 szt
1 pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka) 1 szt
2 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych kupiec 1 szt
Dekoracja: ogórek, kulki ptysiowe 1 szt
Sól i pieprz, cukier 1 szt
1 ćwiartka z kurczaka 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Kurczaka wraz z włoszczyzną, szczyptą soli i pieprzu gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, po czy odcedzamy wywar.
    2. Następnie kurczaka oddzielamy od kości, jedną marchewkę oraz część mięsa dodajemy do rosołu, a z pozostałej części mięsa wraz z włoszczyzną robimy blenderem pastę np. do naleśników:) i powracamy do naszej zupy;)
    3. Do rosołu dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, szczyptę cukru oraz płatki ryżowe.
    4. Po 15 min gotowania, miksujemy blenderem, tworząc pyszną zupę krem.
    5. Podajemy z ogórkową dekoracją i wytrawnymi kulkami ptysiowymi. Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.