Zupa z młodej kapusty z koperkiem i marchewką
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Rosół lub domowy wywar | 1 | l |
Woda | 0,5 | l |
Główka młodej kapusty | 0,5 | szt |
Biała cebula | 1 | szt |
Marchewka | 2 | szt |
Pęczek świeżego koperku | 1 | szt |
Masło klarowane | 1 | łyżka |
Sól, pieprz do smaku | 1 | szt |
Opis
Przykładowy przepis z naszego Jadłospisu: Jadłospis indywidualny dla Dziecka. Zobacz.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Na rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle klarowanym zeszklij posiekaną drobno cebulę.
- Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
- Do garnka wlej wywari wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
- Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i itwardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
- Kapustę dodaj do garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobnego koperku.
- Przed podaniem zupę z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.