banner

Marchwianka przy biegunce

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Marchwianka przy biegunce

Składniki

Nazwa Ilość
Marchew 250 g
Woda 0,5 l
Sól 1

Opis

Marchwiankę podawaj butelką, przy czym smoczek musi mieć szerszy otwór. Można przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż dobę. Taki sposób radzenia sobie z kłopotami z brzuszkiem sprawdzi się u dzieci już w drugim półroczu życia, ale jedynie przy sporadycznym rozluźnieniu stolców – wiadomo, że przy dłużej trwających kłopotach należy udać się do lekarza.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Umyj dokładnie ćwierć kilograma marchwi, obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
    2. Zalej połową litra wody i ugotuj (pod przykryciem) aż do miękkości.
    3. Gdy zawartość garnka wystygnie, zmiksuj całość i dolej wody aż do połowy litra, dodać szczyptę soli (nie dla smaku, ale by dostarczyć elektrolitów, więc dodaj jej bez obaw) i zagotuj ponownie.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.