Babka kakaowa
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 200 | g |
Wiórki kokosowe do dekoracji | 1 | szt |
Cukier | 1,5 | szklanka |
Kakao | 3 | łyżki |
Rodzynki | 4 | łyżki |
Jajka | 4 | szt |
Mąka pszenna | 1,5 | szklanka |
Proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki |
Opis
Przygotowanie
-
- Sparzyć rodzynki.
- Cukier, przesiane kakao i masło zagotować z 6 łyżkami wody, wystudzić, odlać ½ szklanki.
- Do reszty masy dodawać kolejno żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodać sparzone i osączone rodzynki, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem (najlepiej łyżką lub na najniższych obrotach miksera).
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza manną formy. Piec ok 50-60 min. w temperaturze 180°C, pierwsze 15 minut w temperaturze 160 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Wystudzoną polać pozostałą masa kakaową. Można posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do zastygnięcia.
- Smacznego :)