Ciasto jaglane (bez jaj, mleka oraz glutenu)
Autor: Małgorzata Ptak
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Rodzynki lub daktyle | 40 | g |
Migdały | 50 | g |
Płatki owsiane (uwaga, aby nie były zanieczyszczone glutenem) | 30 | g |
Masło orzechowe | 4 | łyżki |
Kasza jaglana (uwaga, aby nie były zanieczyszczone glutenem) | 180 | g |
Mleko roślinne | 2,5 | szklanki |
Miód | 2 | łyżki |
Opis
Przepis na okrągła blachę o średnicy 22cm.
Przepis można modyfikować w zależności od alergii, czy upodobań. W zamian mleka roślinnego można użyć mleka krowiego. Spód można wykonać z tradycyjnego ciasta kruchego, a masę jaglaną zamienić na masą serową.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.