Ciasto marchewkowe
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mąka pszenna pełnoziarnista | 2 | szklanki |
Starta na dużych oczkach marchew | 2 | szklanki |
Jajka | 4 | szt |
Cukier | 0,75 | szklanki |
Proszek do pieczenia | 1,5 | łyżeczka |
Masło | 0,75 | szt |
Cynamon | 0,5 | łyżeczki |
Bakalie: orzechy, rodzynki, migdały | 1 | szklanka |
Opcjonalnie: 250g naturalnego serka (np. Bieluch) wymieszanego z 1 łyżką cukru pudru | 1 | szt |
Opis
*Przepis świetnie sprawdza się także w formie babeczek – wyłóż ciasto na blachę do muffinek na ¾ wysokości i piecz ok. 30 minut.
Przygotowanie
-
- Nastaw piekarnik na 180st.C.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Jaja utrzyj z cukrem.
- Masło roztop, ostudź.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do jaj dodawaj na przemian masło i mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj marchew, cynamon i bakalie.
- Ponownie wymieszaj.
- Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180st.C.
- Ostudzone ciasto możesz posmarować serkiem naturalnym i posypać posiekanymi orzechami.