Ciasto serowo-kokosowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru (dałam cukier puder, bo lepiej łączy się z masą podczas wyrabiania), 2 jajka średniej wielkości (dałam dwa po 63-66 g), 125 g miękkiego masła (dałam 140 g)) | 1 | szt |
Dodatkowo: 2-3 łyżki bułki tartej | 1 | szt |
Lukier (ja pominęłam, bo ciasto jest dość słodkie): 100 g przesianego cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny) | 1 | szt |
Masa kokosowa: (150 g masła, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii, można też zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią), 200 g wiórków kokosowych, 3 jajka średniej wielkości (żółtka i białka oddzielnie), szczypta soli, | 1 | szt |
Masa twarogowa: (500 g chudego twarogu (dałam chudy serek śmietankowy, jest bardziej kremowy), 2 jajka średniej wielkości (dałam j.w.), 100 g cukru (zastąpiłam cukrem pudrem, dałam 120 g, bo moja masa była mało słodka), 1 opakowanie cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty waniliowej), 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (jest dość wyczuwalny w surowej masie, w upieczonej już nie, ale myślę, ze można dać go trochę mniej), 1 łyżeczka soku z cytryny (dałam 1 łyżkę),szczypta soli) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl