Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto:* (125 ml lekko ciepłego mleka, 30 g drożdży, 1/4 szklanki cukru, 300 g mąki, szczypta soli, 1 duże jajko (rozmiar l), 50 g masła, roztopionego) | 1 | szt |
Dodatkowo: (1 łyżka mleka, 1 jajko1 -2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu) | 1 | szt |
Nadzienie cynamonowe**: (50 g miękkiego masła, 3-4 łyżki cukru (u mnie domowy cukier z prawdziwą wanilią), 2-3 łyżeczki cynamonu) | 1 | szt |
Nadzienie marcepanowe (jeśli wolimy je niż cynamonowe): (ok. 300 g schłodzonej masy marcepanowej, 1 małe jajko, 16 g cukru z prawdziwą wanilią, opcjonalnie 100 g zmielonych migdałów (dla zagęszczenia nadzienia), opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów | 1 | szt |
Opis
*Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
**Wybieramy wariant, który bardziej nam odpowiada, nadzienie cynamonowe, albo marcepanowe
Źródło: slodkiefantazje.pl