Pierogi ruskie
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 5 | szt |
Twaróg biały pełnotłusty | 500 | g |
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) | 650 | g |
Ziemniaki ugotowane | 1 | kg |
Cebula | 3 | szt |
Oliwa z oliwek | 6 | łyżek |
Woda | 0,5 | szklanki |
Pieprz czarny | 2 | łyżeczki |
Sól | 1 | łyżka |
Opis
Dla osób, które nie lubią smaku mąki Graham polecam zrobienie pierogów z normalnej mąki, gdyż akurat w tej potrawie jest ona bardzo wyczuwalna.
Przepis na dużą liczbę pierogów. Ja zawsze robię więcej i mrożę.
Uwagi!! Ciasto nie powinno kleić się do rąk przy wyrabianiu, ciasto musi być zbite. Jak ciasto się klei trzeba dosypywać mąki.