banner

Razowy zagajnik

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 9 godzin

Razowy zagajnik

Składniki

Nazwa Ilość
0,5 kg mąki pszennej 1 szt
0,5 kg mąki razowej 1 szt
0,5 l zakwasu 1 szt
0,7 szklanki płatków owsianych 1 szt
1 awokado 1 szt
1 łyżka cukru 1 szt
1 łyżka serka śmietankowego naturalnego 1 szt
1 łyżka soli 1 szt
2 łyżki pestek dyni 1 szt
2 łyżki pestek słonecznika 1 szt
2 łyżki siemienia lnianego 1 szt
2 łyżki suszonej żurawiny 1 szt
Lurpak premium miks z oliwą z oliwek 1 szt
Sól i pieprz czosnkowy 1 szt
Natka pietruszki 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedza.com

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Pierwszy zakwas można wykonać samemu pozostawiają na 3 dni w ciepłym miejscu duży słój z 1 szklanką mąki razowej rozrobionej z ciepłą wodą i szczyptą cukru (konsystencja gęstej śmietany), o zakwas możecie również poprosić znajomą, która piecze na zakwasie, aby użyczyła Wam nieco swojego:)
    2. Mąki, płatki owsiane oraz zakwas zarabiamy ciepłą wodą, aż powstanie nie za gęste ciasto, ostawiamy na godzinę.
    3. Pół litrowego słoika napełniamy ciastem i chowamy do lodówki, będzie to nasz zakwas na kolejny wypiek.
    4. Trzeba pamiętać, aby zakwas wyjąć zawsze z lodówki w ciepłe miejsce godzinę przed przygotowanie chleba, by nie był zimny i dobrze pracował:)
    5. Do naszego ciasta na chleb dodajemy nasiona, żurawinę, sól i cukier.
    6. Wszystko zarabiamy i odstawiamy na 8 h, po tym czasie przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy około 45-60 min w temp. 180 stopni.
    7. Awokado wydrążamy ze skóry, ugniatamy widelcem na gładka pastę, dodajemy łyżkę serka i doprawiamy sola oraz pieprzem.
    8. Chleb kroimy na trójkątne kawałki i smarujemy miksem oraz pastą awokado, na wierzchu posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.