Sernik bez jajek
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mąka orkiszowa pełnoziarnista | 200 | g |
Cukier puder | 2 | łyżki |
Proszek do pieczenia | 1,5 | łyżeczka |
Kajmak | 0,5 | szt |
Ser biały zmielony | 1 | kg |
Masło | 260 | g |
Cukier | 1,25 | szklanka |
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią | 1 | szt |
Jogurt naturalny | 150 | g |
Mąka ziemniaczana | 1 | łyżka |
Kasza manna | 3 | łyżki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Ciasto: Mąkę zagnieć z masłem (130 g) , z 0,5 łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem pudrem oraz 3 łyżeczkami jogurtu.
- Wstaw do lodówki na 15 minut.
- Dno blachy posmaruj masłem, wyłóż ciasto.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 25- 30 minut. Spód musi się zarumienić.
- Teraz zmiksuj masło 130g z cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, kaszą manną oraz proszkiem do pieczenia.
- Dodaj zmielony ser oraz jogurt. Wymieszaj składniki tylko łyżką.
- Masę serową wyłóż na lekko ostudzony spód.
- Ciasto piecz przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
- Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
- Zostaw sernik w piekarniku, aby powoli ostygł.
- Na letni sernik wyłóż masę kajmakową.
- Sernik podawaj schłodzony.