Serowe placuszki z brzoskwiniami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (50 g konfitury morelowej, cukier puder do oprószenia, posiekane migały (opcjonalnie)) | 1 | szt |
Składniki na ciasto (wychodzi około 8 sporych placuszków): 100 g półtłustego twarogu, 3 łyżki oleju lub oliwy, 5-6 łyżek mleka (u mnie 2 proc.), szczypta soli, 40 g cukru brązowego, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista), 2 łyżeczki proszku do pieczenia) | 1 | szt |
Składniki na wierzch: (4 małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki), 150 g twarogu półtłustego lub chudego, 1-2 łyżki cukru (więcej jeśli preferujemy słodszą masę), 8 g cukru waniliowego, 1 małe jajko) | 1 | szt |