Strucla serowo-cytrynowa z kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (1,5 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kefiru/maślanki, 1 duże jajko, 1,5 czubatej łyżki cukru, szczypta soli, 2 łyżki masła, 7 g drożdży świeżych, skórka otarta z połowy cytryny plus sok z niej wyciśnięty) | 1 | szt |
Dodatkowo do posmarowania strucli przed pieczeniem: (1 jajko, 1 łyżka mleka). | 1 | szt |
Kruszonka: (50 g mąki pszennej, 25 g cukru z prawdziwą wanilią, 30 g masła). | 1 | szt |
Nadzienie: (250 g twarogu tłustego lub półtłustego, 1 żółtko, 1/3-1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią, 25 g masła o temperaturze pokojowej, skórka otarta z 1 cytryny, skórka kandyzowana pomarańczowa lub cytrynowa (opcjonalnie). | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Z drożdży, 2-3 łyżek mleka i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Dodać go do mąki, następnie dodać kefir, jajko, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i sok.
- Wszystko wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
- Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok 60-90 min).
- Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i rozgnieść widelcem, następnie dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25 x 35 cm (podsypując nieco mąką, żeby ciasto nie kleiło się do wałka). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie, na środku, wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę, a boki podkładamy pod spód ciasta).
- Gotową struclę włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
- Przed pieczeniem strucle nacinamy po środku wzdłuż dłuższego boku ostrym nożem, prawie do końca, zostawiając po ok 3-5cm z każdej strony od końca (nie rozcięte).
- Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Piec w temperaturze 190 stopni około 30-35 minut do złotego koloru.
- Smacznego.