banner

Słoneczna tarta

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 53 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Słoneczna tarta

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (cukier puder do oprószenia, skórka cytrynowa do dekoracji). 1 szt
Składniki na ciasto: (1 i 1/2 szklanki mąki, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru pudru) 1 szt
Składniki na nadzienie: (2 gruszki, 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 20 g masła, 2 łyżki mleka, 16 g cukru waniliowego) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść.
    2. Jajko rozkłócić, łyżkę zostawić, resztę wlać do ciasta.
    3. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
    4. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty.
    5. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.
    6. Posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze 3 minuty.
    7. Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 °C.
    8. Jabłka i gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać sok z cytryny.
    9. Wyłożyć na ciasto. Masło wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, polać wierzch ciasta.
    10. Piec około 25-30 minut.
    11. Udekorować skórka cytrynową i pudrem.
    12. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.