Chleb skrobiowy
Autor: Monika Gibniewska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Kminek | 1 | |
Pektyna | 60 | g |
Skrobia pszenna | 1 | kg |
Tłuszcz do wysmarowania formy | 1 | szt |
Cukier | 50 | g |
Drożdże | 100 | g |
Woda | 650 | ml |
Sól | 1 |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Skrobię wymieszać z pektyną.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wymieszaną skrobię i wodę, wymieszać na gładka masę.
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrabiać ciasto przez 15 minut.
- Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy 35 minut.