banner

Chrupiące krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Chrupiące krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Składniki

Nazwa Ilość
Bagietka 1 szt
Kolendra swieża (lub natka pietruszki) 1 szt
Krewetki królewskie, mrożone 500 g
Masło 4 łyżki
Sałata karbowana czerwona 1 szt
Sałata lodowa 1 szt
Ogórek zielony średni 1 szt
Oliwki zielone 20 szt
Cebula 0,5 szt
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Pomidor 2 szt
Czosnek ząbek 4 szt
Pieprz 1
Sól 1

Opis

Danie idealne na kolację.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zamrożone krewetki wrzucić na durszlak.
    2. Polać gorącą wodą z czajnika, posypać obficie solą i trochę pieprzem. Zostawić na chwile.
    3. W międzyczasie usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek trochę posiekanej kolendry (natki) i 2 ząbki czosnku.
    4. Dodać po chwili krewetki.
    5. Dodać masło. Dusić przez 2-3 min.
    6. Następnie dorzucić resztę kolendry (natki) i posiekany lub wyciśnięty czosnek - 2 ząbki.
    7. Potrzymać jeszcze chwile na ogniu, tak, żeby krewetki były chrupiące.
    8. Podawać od razu z bagietką i masłem oraz sałatką (umyć warzywa, ułożyć sałaty, cebulę pokrojoną w pół plastry, następnie pokrojone w ósemki pomidory, pokrojone w kostkę ogórki, posypać wszystko oliwkami i przyprawić solą, pieprzem, skropić octem balsamicznym).
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.