Ciasto czekoladowo-kokosowe z nutą pomarańczy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (250 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 300 ml wody, 1,5 szklanki cukru,2 duże jajka, 3 łyżki kakao, 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3-4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia) | 1 | szt |
Składniki na krem kokosowy 1: (200 g masła, 1/2 litra mleka (ja dla wzmocnienia kokosowego smaku użyłam mleka kokosowego, można też pół na pół), 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka (można pominąć), 1/2 - 2/3 szklanki cukru lub więcej wg uznania, 1 szklanka wiórków kokosowych) | 1 | szt |
Składniki na polewę: (100 g gorzkiej czekolady, skórka pomarańczowa2, 3-4 łyżki mleczka kokosowego, kilka łyżek wiórków kokosowych) | 1 | szt |