Ciasto walentynkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 55 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto wewnętrzne (różowe): (150 g masła, 3/4 szklanki cukru, 30 g domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 5 średnich jajek (lub 4 duże), 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa), 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, odrobina różowego lub czerwonego barwnika, opcjonalnie można dodać ok 100 g rozpuszczonej białej czekolady) | 1 | szt |
Ciasto zewnętrzne czekoladowe*: (200 g gorzkiej czekolady, 180 g miękkiego masła, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 duże jajka, 150 ml mleka lub słodkiej śmietanki *można również przygotować ciasto tak samo jak ciasto różowe zastępując barwnik 3 łyżkami kakao, odejmując 2 łyżki mąki.) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Ciasto różowe: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem), na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach).
- Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), śmietanę i barwnik, zmiksować.
- Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną wystudzoną białą czekoladę. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
- Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
- Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).
- Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.
- Ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek (tak jak to widać tutaj).
- Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta.
- Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie już mokry, może być lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).
- Upieczone ciasto studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
- Smacznego :)