Delikatne pierożki z pieczonym farszem mięsno-warzywnym
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (Mąka pszenna – 600 g, Sól – 1/2 łyżeczki, Wrzątek – 500 ml, Olej rzepakowy – 2 łyżki) | 1 | szt |
Mięso z piersi z indyka | 200 | g |
Wołowina | 100 | g |
Marchew | 2 | szt |
Pietruszka | 1 | szt |
Seler | 0,25 | szt |
Por | 0,25 | szt |
Cebula | 1 | szt |
Czosnek ząbek | 2 | szt |
Liść laurowy, ziele angielskie | 4 | szt |
Sól do smaku | 1 | szt |
Pieprz do smaku | 1 | szt |
Majeranek | 2 | łyżki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Warzywa obierz.
- Mięso pokrój na mniejsze części.
- Wszystkie warzywa, mięso i przyprawy umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Następnie odcedź bulion (możesz go wykorzystać do ugotowania zupy lub podać jako rosół z makaronem).
- Ugotowane warzywa i mięso przekręć przez maszynkę.
- Całość wymieszaj, dopraw jeśli jest taka potrzeba i umieść w keksówce.
- Przed pieczeniem polej wierzch bulionem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50 minut.
- Wystudź.
- Przygotuj ciasto pierogowe, rozwałkuj je, wykrawaj szklanką kółka i nakładaj około łyżeczkę farszu na pierożek, zlepiaj jego boki.
- Pierożki ugotuj z wodzie z odrobiną oliwy.
- Część pierożków możesz zamrozić, część podać na świeżo.