Aromatyczne ciasto ze śliwkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (120 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 duże jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, szczypta soli, skórka otarta z jednej cytryny (u mnie otarta z 1 i 1/2 cytryny), 1 i 3/4 mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki śliwek pokrojonych w ćwiartki) | 1 | szt |
Składniki na kruszonkę: (85 g masła, 3/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru (można więcej, jeśli śliwki są bardzo kwaśne), 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia).
- Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.
- Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
- Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką.
- Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180C.
- Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.
- Smacznego :)