Ciasto drożdżowe marchewkowe
Autor: Urszula Bieniek
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Drożdża | 25 | g |
Jajko | 1 | szt |
Cynamon | 1 | |
Marchew | 3 | szt |
Woda | 0,5 | szklanki |
Mąka pszenna | 1,5 | szklanka |
Miód | 3 | łyżeczki |
Olej | 3 | łyżeczki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wpierw zrób zaczyn – połącz ciepłą wodę z drożdżami, łyżką mąki, jajkiem oraz łyżeczką miodu.
- Pozostaw go w cieple, przykryty ściereczką aż urośnie.
- Następnie dodajesz do zaczynu resztę miodu i mąki, marchew oraz przyprawy, dokładnie wyrób ciasto.
- Pod koniec dodaj olej.
- Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Podwoi swoją objętość więc użyj sporej formy.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy wpierw 15 min w 220°C, a potem kolejne 30-35 min, po zmniejszeniu temperatury do 170°C.