Ciasto walentynkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto wewnętrzne (różowe): (150 g masła, 3/4 szklanki cukru, 30 g domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 5 średnich jajek (lub 4 duże), 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa), 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, odrobina różowego lub czerwonego barwnika, opcjonalnie można dodać ok 100 g rozpuszczonej białej czekolady) | 1 | szt |
Ciasto zewnętrzne czekoladowe*: (200 g gorzkiej czekolady, 180 g miękkiego masła, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 duże jajka, 150 ml mleka lub słodkiej śmietanki *można również przygotować ciasto tak samo jak ciasto różowe zastępując barwnik 3 łyżkami kakao, odejmując 2 łyżki mąki.) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl