Czekoladowy sernik z Nutellą, orzechami lasowymi i bezową kołderką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masa serowa: (600 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy),250 g mascarpone, 5 jajek,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g ulubionej mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 1/2 szklanki nutelli, 50-60 g bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być zmielone)) | 1 | szt |
Polewa: (1/2 szklanki nutelli,50 ml śmietanki kremówki) | 1 | szt |
Spód: (120 g ciasteczek digestive w czekoladzie, 2-3 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła) | 1 | szt |
Wierzch: (beziki klasyczne lub orzechowe, kakao do oprószenia) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników.
- Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy niczym nie wykładać).
- Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek).
- Dodać twaróg, serek mascarpone i resztę składników masy serowej, dokładnie zmiksować.
- Sernik piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) około 60-70 minut.
- Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
- Polewa: W rondelku z grubym dnem podgrzać Nutelle razem ze śmietanką, wymieszać. Lekko przestudzić. Polać wierzch sernika.
- Na serniku ułożyć beziki, oprószyć kakako.
- Smacznego :)