Keks królewski - mocno bakaliowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
Bakalie (rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, orzechy, itp. według uznania) | 50 | |
Duże jajka | 5 | szt |
Masło | 200 | g |
Cukier puder | 1 | szklanka |
Ekstrakt z wanilii | 1 | łyżka |
Mąka pszenna | 230 | g |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (końcówką do ubijania).
- Stale ubijając dodawać kolejno żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i ekstrakt.
- Białka ubić na sztywna pianę, 1/3 dodać do masy i wymieszać, by rozluźnić ciasto. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie.
- Formę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
- Masę nałożyć do formy (ja użyłam foremki o wymiarach 11 x 26 cm).
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min. (do suchego patyczka).
- Smacznego.