Kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii) | 1 | szt |
Dodatkowo: (150 g masy kajmakowej, posiekane i podprażone na patelni orzeszki ziemne (mogą być solone)) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
- Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości duzego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w środku (robiąc wgłębienie).
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub na macie do wypieków, pozostawiajac miedzy ciasteczkami odstępy.
- Piec ok. 15-18 minut w temp. 180°C (do zezłocenia).
- Studzimy na kratce.
- Masę kajmakową nakładamy łyżeczką lub za pomocą szprycy, wypełniając wgłębienie w każdym ciasteczku.
- Na masę kajmakową wykładamy prażone orzeszki, jeśli użyliśmy niesolonych możemy je trochę oprószyć solą morską.
- Smacznego :)