banner

Mięciutki piernik z bakaliami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Mięciutki piernik z bakaliami

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 szklanki miodu 1 szt
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szt
10 dag posiekanych migdałów bez skórki 1 szt
10 dag posiekanych orzechów 1 szt
10 dag rodzynek 1 szt
100 g miękkiego masła 1 szt
3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szt
3 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia) 1 szt
Dodatkowo: (100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30%, 1-2 łyżki masła) 1 szt
Przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika 1 szt
Skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny 1 szt
1/2 szklanki mleka 1 szt
1 łyżeczka sody 1 szt
1 szklanka cukru 1 szt
5 jajek 1 szt

Opis

Do wypieku nie nadaje się mąka żytnia razowa.

Można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce 35 x 11 x 7 cm.

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy (cytryny) i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić.
    2. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko.
    3. Bakalie obtoczyć w mące (1-2łyżki mąki).
    4. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę.
    5. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę.
    6. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.
    7. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru.
    8. Ubijać jeszcze 1-2 minuty (piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca).
    9. Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać.
    10. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    11. Keksówki (u mnie dwie o wymiarach 25 x 11 x 7 cm2) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości.
    12. Wstawić do piekarnika o temp. około 150°C i piec około 50 minut (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).
    13. Upieczone piernika pozostawić w formach do wystygnięcia.
    14. Ostudzone polukrować lub posmarować polewą czekoladową (czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać).
    15. Przechowywać owinięte folią lub pergaminem (najlepiej w chłodnym miejscu).
    16. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.