Owsiane koneserki z jabłkiem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 łyżeczki cynamonu | 1 | szt |
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej | 1 | szt |
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
3/4 szklanki drobnych rodzynek | 1 | szt |
3/4 szklanki mąki | 1 | szt |
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (lub pół na pół z orkiszowymi) | 1 | szt |
1/3 szklanki brązowego cukru | 1 | szt |
20 dag stopionego masła | 1 | szt |
Szklanka startych jabłek (około 1-1,5 dużego jabłka) | 1 | szt |
1 jajko | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać dokładnie.
- Dużą płaską blachę posmarować cienko tłuszczem.
- Masę na ciasteczka wymieszać szybko ze startymi jabłkami, łyżką nakładać na blachę porcje ciasta.
- Blachę włożyć do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika.
- Piec około 15 minut.
- Smacznego.