Puszyste jagodzianki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo do posmarowania bułeczek: (1jajko, 1 łyżka mleka) | 1 | szt |
Składniki na ciasto (wychodzi ok. 16 jagodzianek): (450 g mąki pszennej chlebowej, 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7,5 g) lub 14 g świeżych, 1 jajko, 1 szklanka mleka, ½ szklanki cukru, 1/4 oleju słonecznikowego, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli) | 1 | szt |
Składniki na farsz jagodowy: (300 g jagód, 4-5 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Składniki na lukier: (ok. 1 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Wszystkie składniki na farsz wymieszać
- Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn).
- Wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Dodać cukier, cukier waniliowy i olej.
- Zagnieść miękkie plastyczne ciasto.
- Zostawić je na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Następnie odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią), zwinąć w rulon i podzielić na 16 części.
- Uformować z nich kule i znowu pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
- Z każdej kuli zrobić placek (można wałkować, ja to robię dłonią) i umieścić na jego środku kopiastą łyżkę jagodowego farszu.
- Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć.
- Każdą tak przygotowaną jagodziankę ułożyć na blacie stołu, złączeniem do dołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek.
- Gotowe umieścić na naoliwionej blasze i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (45 minut).
- Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
- Włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 220°C.
- Piec ok. 15 minut.
- Po wyjęciu z pieca polukrować jeszcze ciepłe bułeczki.
- Smacznego.