Sernik z nutą cytrynową i konfiturą z wiśni
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: domowa konfitura z wiśni | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (1 szklanka mąki pszennej, 10 dag zimnego masła, 1 żółtko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 16 g cukru waniliowego domowego). | 1 | szt |
Składniki na masę serową: (1,20 kg twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie mielonego, 2 szklanki cukru pudru, 5 jajek, 2 żółtka, 2 łyżki skórki otartej z cytryny, sok wyciśnięty z 1-2 cytryny (w zależności od ich wielkości i wg swojego smaku), 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego domowego, 50 ml śmietany kremówki 36%) | 1 | szt |