Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii) | 1 | szt |
Dodatkowo: (2-3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja nie dodawałam)) | 1 | szt |
Mus jabłkowy: (2 kg antonówek, 1 szklanka cukru,1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki goździków, szczypta kardamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
- Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy (u mnie o śr. 22 cm, ja tym razem wykładałam ciastem tylko dno tortownicy).
- Piec ok. 12 minut w temp. 180°C.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki.
- Poddusić kilka minut z cukrem i przyprawami do miękkości.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze 1-2 minuty. Zestawić z ognia.
- Ciasto oprószyć bułką tartą.
- Wyłożyć na nie masę jabłeczną.
- Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już całkowicie sztywna dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, co ok 1-2 minuty, ubić na sztywną lśniącą pianę.
- Masę bezową wyłożyć na wierzch ciasta.
- Całość podpiec około 40 minut w temp. 180°C (beza powinna być złota i chrupiąca z wierzchu).
- Studzić w tortownicy.
- Smacznego :)