Torcik z kremem waniliowym i truskawkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (40 dag truskawek, cukier puder) | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów) | 1 | szt |
Składniki na krem: (4 żółtka, 1/4 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 laska wanilii, 1 łyżka żelatyny) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Piekarnik nastawić na 160-170°C.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z żółtkami.
- Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać z migdałami.
- Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale może być mniejsza, wtedy torcik będzie wyższy) i piec ok. 40 minut w temp. 160-170°C (do suchego patyczka).
- Wystudzić.
- Wydrążyć z ciasta środek, zostawiając grube brzegi i dno.
- Zmiksować żółtka z cukrem na kogel-mogel.
- Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii, a potem cały czas mieszając przelać je do żółtek.
- Przelać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając aż krem zgęstnieje, nie gotować.
- Z wanilii wyskrobać ziarenka i wymieszać je z kremem. Resztę wanilii oczywiście wyjąć.
- Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i wymieszać aż się rozpuści.
- Krem odstawić do wystygnięcia.
- Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym kremem i pokruszonym środkiem ciasta.
- Napełnić torcik kremem i udekorować połówkami truskawek. Oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego.