banner

Indyk z pieczonymi ziemniaczkami i brokułami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 2 godziny

Indyk z pieczonymi ziemniaczkami i brokułami

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 2 łyżeczki
Brokuły- różyczka 4 ug
Kolendra 1 łyżeczka
Udziec z indyka 125 g
Koperek świeży 0,5 szt
Ziemniak 2 szt
Majeranek 1 łyżeczka
Czosnek ząbek 2 szt
Kminek mielony 0,5 łyżeczki
Sól 1
Tymianek 1 łyżeczka

Opis

Od 1,5 roku można użyć do marynaty także sos sojowy i imbir.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Mięsko pokrój w paseczki.
    2. Następnie posyp je przyprawami (poza koperkiem) i wstaw do lodówki. Najlepiej niech się marynuje minimum 2 godziny.
    3. Ziemniaki pokrój w cienkie talarki.
    4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
    5. Do naczynia żaroodpornego wrzuć mięso, ziemniaki, koperek.
    6. Piecz około 40 minut.
    7. W międzyczasie zagotuj w garnku szklanke wody.
    8. Na wrzątek wrzuć brokuły. Gotuj 5 minut na małym ogniu.
    9. Wyłóż na talerz mięsko, ziemniaczki i brokuły. Na brokuły i ziemniaki połóż masło. Poczekaj aż się roztopi. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.