Placki ziemniaczane na słodko z twarożkiem i rodzynkami
Autor: Marta Hyla
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Cukier 3 łyżeczki | 1 | szt |
Jajka 2 sztuki | 1 | szt |
Olej (do smażenia) | 1 | szt |
Rodzynki 5 łyżek | 1 | szt |
Twaróg półtłusty 200g | 1 | szt |
Ziemniaki 5 średnich | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Ziemniaki dokładnie umyć i obrać.
- Wrzucić do gotującej się wody i gotować aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia, dodać twaróg, jajka, cukier i rodzynki.
- Rodzynki należy wcześniej sparzyć wrzątkiem.
- Dokładnie wymieszać.
- Z masy ziemniaczano-twarogowej formować placki i smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, aż do zrumienienia.