banner

Sorbet rubinowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 18 godzin

Sorbet rubinowy

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka soku z wiśni 1 szt
2-3 listki mięty 1 szt
30 dag malin mrożonych 1 szt
30 dag truskawek mrożonych bez szypułek 1 szt
5 łyżki cukru drobnego (więcej, jeśli owoce okażą się kwaśne) 1 szt
50 dag wiśni drylowanych mrożonych 1 szt

Opis

Idealny na nadchodzące upalne dni. Zdecydowanie orzeźwiający i chłodzący deser.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Owoce rozmrozić (przynajmniej częściowo), opłukać.
    2. Do owoców dodać cukier i zmiksować. Zagotować ¼ szklanki soku, wrzucić listki mięty, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
    3. Z przestudzonego soku usunąć mięte, a sok wymieszać z musem owocowym.
    4. Wlać pozostały sok ponownie zmiksować.
    5. Wstawić do zamrażalnika na ok. 10 godzin.
    6. Po ok. 3 godzinach (gdy masa zacznie tężeć) wyjąć deser na chwile i wymieszać rózgą.
    7. Powtarzać tę czynność co 30 minut jeszcze 4 krotnie. Później pozostawić już w zamrażalniku bez mieszania.
    8. Zamrożony sorbet wyjąć z zamrażalnika, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, po czym zmiksować i rozłożyć do pucharków łyżką do lodów.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.