banner

Szakszuka

Autor: Magdalena Kot

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Szakszuka

Składniki

Nazwa Ilość
Czerwona papryka 1 szt
Żółta lub pomarańczowa papryka 1 szt
Cebula 1 szt
4 dojrzałe pomidory bez skórki lub ½ puszki pomidorów 1 szt
2 – 3 garście szpinaku 1 szt
2-3 jajka ( po jednym jajku na osobę ) 1 szt
Sól,pieprz, papryka w proszku 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Posiekaną cebulę podsmażyć na małej ilości oleju.
    2. Dodać paprykę posiekaną w drobne cząstki lub paski, poddusić.
    3. Następnie dodać pomidory w cząstkach, przyprawić według gustu i poddusić całość lekko mieszając.
    4. Dodać szpinak i poczekać jak nam się zintegruje z warzywami.
    5. Kiedy nasza baza będzie już ładnie podduszona a warzywa będą miękkie możemy przystąpić do ostatniej fazy przygotowania tego dania.
    6. W warzywach należy zrobić 2-3 lekkie wgłębienia, do których wbijamy po jednym jajku.
    7. Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy aż nasze jajka sadzone będą gotowe.
    8. Szeroką szpatułką lub łyżką przenosimy na talerz porcje z jednym jajkiem i warzywami i podajemy z tostowanym chlebkiem lub kaszą.
    9. Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.