Krakersy z nasionami lnu
Autor: Edyta Kuzara
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 - 1 łyżeczka soli | 1 | szt |
1 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody (ok. 40 st. c) | 1 | szt |
1 łyżeczka papryki czerwonej lub ulubionych przypraw | 1 | szt |
1/3 szklanki całych nasion lnu | 1 | szt |
2/3 szklanki zmielonych nasion lnu | 1 | szt |
3 szklanki mąki pełnoziarnistej | 1 | szt |
Ewentualnie trochę startego sera żółtego do posypania krakersów | 1 | szt |
1 łyżka ziół prowansalskich | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wymieszaj wszystkie składniki suche w misce.
- Dodaj ciepłe mleko lub wodę i wyrób ciasto, tak, aby nie kleiło się do rąk.
- Ciasto przełóż do pojemnika lub owiń folią i pozostaw na około 30 min.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- Ciasto podziel na części.
- Rozwałkuj je dość cienko i wykrawaj okrągłe krakersy za pomocą np. literatki.
- Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia.
- Posmaruj go niewielką ilością oleju i ułóż krakersy.
- Spryskaj je wodą i posyp niewielką ilością żółtego sera/ i lub np. papryki czerwonej w proszku.
- Piecz je przez 10-18 min (w zależności od grubości ciasta), aż do momentu, gdy się zarumienią.