Kurczak pieczony z warzywami
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Papryka czerwona płatki | 2 | łyżeczki |
Ćwiartka tylna z kurczaka | 4 | szt |
Imbir | 1 | łyżeczka |
Oliwki zielone | 10 | szt |
Pieczarki | 5 | szt |
Czosnek, ząbek | 2 | szt |
Por | 1 | szt |
Kurkuma | 1 | łyżka |
Sos sojowy | 2 | łyżki |
Opis
Przygotowanie
-
- Kurczaka umyj. Warzywa pokrój w talarki.
- Kurczaka dokładnie natrzyj przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
- Warzywa dodaj do kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Kurczaka piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 55 minut.
- Zostaw kurczaka w ciepłym piekarniku na kolejne 10 minut.
- Smacznego.