Pizza wegetariańska
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 55 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 1 | łyżka |
Bazylia świeża - listki | 6 | szt |
Brokuły- różyczka | 7 | szt |
Bułka tarta do obtoczenia | 1 | szt |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Czosnek staropolski | 1 | |
Drożdże | 20 | g |
Kalafior- różyczka | 6 | szt |
Kukurydza konserwowa Bonduelle | 3 | łyżki |
Mąka pełnoziarnista orkiszowa | 250 | g |
Oregano świeże- listki | 6 | szt |
Pieczarki | 5 | szt |
Pomidory w puszcze mutti | 0,5 | szt |
Czosnek, ząbek | 2 | szt |
Fasolka szparagowa | 0,5 | szklanki |
Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
Pomidor | 1 | szt |
Por | 0,5 | szt |
Ciepła woda | 0,5 | szklanki |
Groszek zielony | 3 | łyżki |
Koncentrat pomidorowy | 2 | łyżki |
Papryka czerwona | 0,5 | szt |
Parmezan | 100 | g |
Ser feta | 100 | g |
Sól | 1 | łyżeczka |
Opis
Do pizzy można użyć warzyw mrożonych. Wówczas najpierw trzeba je ugotować według przepisu na opakowaniu, później postępować jak w przepisie.
Przygotowanie
-
- W misce wymieszaj drożdże, 2 łyżki maki, cukier oraz ciepłą wodę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- W tym czasie ugotuj brokuły, kalafiora oraz fasolkę szparagową. (Brokuły i kalafiora gotuj do momentu zagotowania się wody jak wrzucimy na wrzątek, fasolkę szparagową gotujemy 15 minut od wrzucenia na wrzątek.)
- Wracamy do ciasta. Po 15 minutach do rozczynu z drożdży powoli dodawaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto rękoma.
- Następnie do ciasta dodaj odrobinę sera parmezan, sól, oliwę i dokładnie wyrób. (Ciasto nie powinno lepić się do rąk).
- Odstaw ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
- W tym czasie pokrój i przygotuj wszystkie warzywa. (Pokrój tak jak lubisz. Dzieciom, które nie lubią warzyw zmiksuj je wszystkie razem z pomidorami z puszki).
- W blenderze zmiksuj pomidory z puszki (jak jest sezon użyj świeżych), bazylie, oregano, przyprawy, połowę sera feta.
- Na patelni podsmaż sos pomidorowy z warzywami. (Około 5 minut na małym ogniu).
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko (około 0,5 -1 cm).
- Ciasto włóż do formy (formę wysmaruj masłem i odrobiną bułki tartej).
- Na wierzch ciasta wylej sos pomidorowy z warzywami. Posyp serem parmezan i fetą.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut.