Słodkie bułeczki na zakwasie
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 8 godzin

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciepłe mleko | 2,5 | szklanki |
Mąka graham | 400 | g |
Zakwas słoiczek | 1 | szt |
Mąka ziemniaczana | 2 | łyżki |
Rodzynki | 0,5 | szklanki |
Pestki dyni | 0,5 | szklanki |
Sól | 1 | łyżeczka |
Opis
Przygotowanie
-
- Do miski wsyp obie mąki, zalej ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj zakwas, dynię, rodzynki oraz sól. Dokładnie wymieszaj. (Ciasto powinno być konsystencji ciasta na placki ziemniaczane, czyli gęste).
- Część ciasta włóż z powrotem do słoiczka po zakwasie i schowaj do lodówki.
- Z reszty uformuj małe bułeczki. (Na stole wysyp trochę mąki. Bierz łyżką kawałek ciasta i obtaczaj w mące. Dopiero teraz uda ci się uformować bułeczkę jaką chcesz).
- Tak przygotowane bułeczki odstaw do piekarnika na 8 godzin. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni przez 35 minut.