Czekoladowo- bananowy pudding z tapioki
Autor: Agnieszka Wianecka
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Granulowana tapioka | 3 | łyżki |
Mleczko kokosowe lub pół na pół z wodą / napojem roślinnym (najlepiej kokosowym) | 400 | ml |
Ksylitol lub cukier trzcinowy 1-2 łyżki | 1 | szt |
Banan | 0,5 | szt |
2-4 kosteczki gorzkiej czekolady | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Zagotować w rondelku mleczko kokosowe.
- Na gotujące się mleko wsypać tapiokę, zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem.
- Małe kuleczki gotują się 15-20 minut, duże ok. 40-45 minut (aby skrócić ten czas można wcześniej namoczyć tapiokę w wodzie).
- Tapioka jest ugotowana, gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste.
- W trakcie gotowania należy kilka razy energicznie wymieszać pudding, aby nie przywierał do dna garnka i się nie przypalał.
- Po ugotowaniu deser powinien mieć płynną, lejącą się konsystencję.
- Deser rozlać do szklaneczek lub kubków, dodać pokrojonego w kostkę banana, wymieszać, posypać pokruszoną gorzką czekoladą.
- Zamiast czekolady i banana możemy wylać na pudding powidła bez cukru i posypać siekanymi orzechami lub przygotować własny mus owocowy. Opcji jest naprawdę wiele.