Grillowane brzoskwinie z kremem kokosowym
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 7 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego | 1 | szt |
Miód | 2 | łyżki |
Ekstrakt z wanilii | 0,5 | łyżeczki |
Brzoskwinie, przepołowione, bez pestki | 3 | szt |
Orzechy (najlepsze są nerkowce) | 0,33 | szklanki |
Opis
Dla dziecka od 6 roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Schłodzić mleko kokosowe w lodówce przez około 30 minut.
- Oddzielić gęste mleko kokosowe od płynnej cieczy (do ubijania wykorzystujemy gęstą formę mleka, ciecz można zastosować np. do zupy).
- Przełożyć gęste mleko kokosowe do naczynia, ubić na wysokich obrotach na puszystą pianę.
- Dodać miód i ekstrakt wanilii.
- Rozgrzać piekarnik z funkcją grillowania lub patelnię grillową na średnim ogniu (ok.120 °C).
- Grillować brzoskwinie do miękkości, ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i schłodzić lekko.
- Ułożyć brzoskwinie na talerzu. Na wierzch położyć kleks z bitej śmietany kokosowej.
- Całość posypać siekanymi orzechami.
- Podawać natychmiast - deser jest gotowy.