Kaczka z jabłkami i rodzynkami
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jabłko kwaśne | 1 | szt |
Kaczka | 1,7 | kg |
Natka suszona | 1 | łyżka |
Szczypiorek suszony | 1 | łyżka |
Czosnek, ząbek | 4 | szt |
Majeranek | 3 | łyżki |
Rodzynki sułtanki | 10 | szt |
Sól | 1 | łyżka |
Opis
Przygotowanie
-
- Umyj kaczkę.
- Natrzyj ją dokładnie (w środku także)wszystkimi przyprawami, podanymi w przepisie. (Czosnek możesz wycisnąć, lub pokroić w drobne kawałki, jabłko pokrój w ćwiartki).
- Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
- Przełóż do zamykanego naczynia żaroodpornego.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny (proponuje, aby kaczka piekła się najpierw po stronie piersi), następnie przełóż kaczkę na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut.
- Kaczkę zostaw jeszcze w ciepłym piekarniku na kolejne 10 minut.
- Smacznego.