Placki dyniowo-ziemniaczane
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 7 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 1 | szt |
Dynia- kostka | 200 | g |
Mąka orkiszowa pełnoziarnista | 5 | łyżek |
Czosnek, ząbek | 1 | szt |
Koperek suszony | 1 | |
Ziemniaki | 4 | szt |
Olej do smażenia | 1 | szt |
Pieprz czarny | 1 | |
Sól | 1 |
Opis
Użyłam mrożonej dyni, w sezonie używamy świeżej
Placki idealnie nadają się do przemycenia różnych warzyw.
Przygotowanie
-
- Obierz ziemniaki.
- Do robota wrzuć dynię i pokrój nożami na drobne kawałki. Przełóż do miski.
- Do robota wrzuć ziemniaki, pokrój nożami na drobne kawałki. Przełóż do miski.
- W misce wymieszaj dynię z ziemniakami, jajkiem, oraz mąką. Przypraw i dokładnie wymieszaj.
- Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
- Po usmażeniu placki kładź na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Smacznego.