banner

Ratatouille

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Ratatouille

Składniki

Nazwa Ilość
Papryka, czerwona 1 szt
Cebula 1 szt
Cukinia 1 szt
Czosnek, ząbek 2 szt
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Pomidory z puszki 400 g
Liść laurowy 1 szt
Niewielki bakłażan 1 szt
Pieprz 1
Sól 1
Tymianek 0,5 łyżeczki

Opis

Filmowe danie. Nadaje się także na grilla. Warzywa grillować w folii aluminiowej.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Pomidory umyć i pokroić na spore kawałki.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażyć przez 5 minut.
    3. Dorzucić bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory. Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrojoną w plasterki, przeciśnięty czosnek, liście laurowe i resztę przypraw. Podawać z bagietką.
    4. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.