Szakszuka
Autor: Magdalena Kot
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Czerwona papryka | 1 | szt |
Żółta lub pomarańczowa papryka | 1 | szt |
Cebula | 1 | szt |
4 dojrzałe pomidory bez skórki lub ½ puszki pomidorów | 1 | szt |
2 – 3 garście szpinaku | 1 | szt |
2-3 jajka ( po jednym jajku na osobę ) | 1 | szt |
Sól,pieprz, papryka w proszku | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Posiekaną cebulę podsmażyć na małej ilości oleju.
- Dodać paprykę posiekaną w drobne cząstki lub paski, poddusić.
- Następnie dodać pomidory w cząstkach, przyprawić według gustu i poddusić całość lekko mieszając.
- Dodać szpinak i poczekać jak nam się zintegruje z warzywami.
- Kiedy nasza baza będzie już ładnie podduszona a warzywa będą miękkie możemy przystąpić do ostatniej fazy przygotowania tego dania.
- W warzywach należy zrobić 2-3 lekkie wgłębienia, do których wbijamy po jednym jajku.
- Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy aż nasze jajka sadzone będą gotowe.
- Szeroką szpatułką lub łyżką przenosimy na talerz porcje z jednym jajkiem i warzywami i podajemy z tostowanym chlebkiem lub kaszą.
- Smacznego!