banner

Barszczyk czerwony

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Barszczyk czerwony

Składniki

Nazwa Ilość
Bulion ekologiczny 1 łyżeczka
Jogurt śmietankowy Campina 2 łyżki
Burak 0,5 kg
Koperek świeży 1 szt
Marchew 1 szt
Pietruszka 1 szt
Woda 2 l
Ziemniak 2 szt
Filet z kurczaka 1 szt
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Liść laurowy 2 szt
Pieprz czarny 1
Sos sojowy 2 łyżki
Ziele angielskie 2 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Zagotuj w garnku wodę.
    2. Na wrzątek wrzuć kurczaka oraz przyprawy. Gotuj 15 minut.
    3. W międzyczasie obierz i umyj buraki, ziemniaki, koperek, marchewkę i pietruszkę.
    4. Do zupy dodaj ziemniaki, buraki (jednego zostaw), marchewkę, pietruszkę i koperek. Gotuj 15 minut.
    5. Wyjmij mięso oraz warzywa z zupy. Mięso możesz wykorzystać do innego dania, warzywa natomiast (poza pietruszką) zetrzyj na grubej tarce i dodaj ponownie do zupy.
    6. Zagotuj zupę. Gdy się zagotuje dodaj ostatniego buraka, który nada zupie piękny kolor.
    7. Smacznego. Zupę podawaj z jogurtem.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.